Viimastel aastakümnetel on üks tegur kujundanud lemmikloomatoidu tööstust rohkem kui ükski teine: mugavus. Tänapäeval on paljudel meist keeruline leida aega toitva ja tasakaalustatud toidu valmistamiseks iseendale, rääkimata siis koertest, seega pole üllatav, et täistoitude nõudlus on viimase 10 aasta jooksul suurenenud 90%. Ja täistoitude hulgas on kuivtoidud saanud kõige populaarsemaks. Põhjus selleks on ilmne: nad pakuvad kõike, mida sinu koer vajab ühes kotis, need on lihtsalt ladustatavad ja (tavaliselt) suhteliselt odavad. Kuid kas kogu see mugavus tuleb hinnaga?
Praktiliselt kõik kuivtoidud valmistatakse toorainete jahvatamise ja segamise teel taignaks, mis seejärel küpsetatakse ja jagatakse individuaalseteks küpsisteks. Toitumise vaatenurgast on protsessil mõned eelised: näiteks jahvatamine ja küpsetamine muudavad süsivesikuid kindlasti kergemini seeditavaks ning hävitavad ka kõik patogeenid ja parasiidid, mis võivad toorainetes olemas olla. Kahjuks võivad samad protsessid olla ka toidule kahjulikud.
Vitamiinid & Proteiinid
Vitamiinid
Vitamiinid on õrnad asjad. Alates hetkest, kui koostisosa korjatakse, hakkavad selle looduslikud vitamiinide tasemed langema. Aja jooksul vitamiinid jätkavad järkjärgulist lagunemist, kuid teatud tegurid võivad asju märkimisväärselt kiirendada. Kõrge temperatuur võib näiteks vitamiine hävitada väga kiiresti. Kahjuks kaasnevad kuivkoeratoitude küpsetamise ja kuivatamisega sageli VÄGA kõrged temperatuurid. Vastumeetmena on peaaegu igal täistoidul vitamiinide tasemed täiendatud sünteetilise multivitamiiniga, kuid enamikku sünteetilisi vitamiine peetakse üldiselt halbadeks asendusteks päris asjale.
Proteiinid
Kõrged temperatuurid võivad samuti tugevalt mõjutada valkude struktuuri. Seda nimetatakse 'denatureerimiseks' ja selle mõju toidu toitumisalasele kvaliteedile pole selge. Uuringud, mis on tehtud köögiviljade valkude kohta koeratoidus, näitavad, et valkude denatureerimiseks piisavalt kõrgetel temperatuuridel küpsetamine võib tegelikult muuta need koertele kergemini seeditavaks. Kuigi sarnaste temperatuuride mõju lihavalgu seeduvusele pole samamoodi uuritud, väidavad mõned toitumisspetsialistid, et struktuurimuudatused võivad muuta need koertele raskemini seeditavaks ja tõenäolisemalt seedimishäireid tekitavaks, mis selgitaks, miks mõned koerad reageerivad teatud lihale kuivtoidus, kuid on korras, kui sama liha söödetakse toorena. Toores toidus looduslikult esinevaid ensüüme peetakse paljude jaoks äärmiselt olulisteks teguriteks koera toidusedelis, kuid kuna need koosnevad valkudest, hävitatakse need täielikult denatureerimise käigus.
Oomega 3 ja 6 õlid
Kõrgetel temperatuuridel võivad kaotsi minna omega 3 ja 6 õlid, mis mõlemad on hädavajalikud sinu koera tervena hoidmiseks. Erinevalt vitamiinidest ei asenda enamik tootjaid pärast küpsetamist kadunud olulisi õlisid.
Kuid ära liialt muretse!
Kõik kuivtoidud pole halvad - pigem vastupidi! Kui tootmisel on piisavalt hoolt kantud, võivad kuivtoidud olla toitaineliselt suurepärased. Erinevat tüüpi toidud valmistatakse väga erineval viisil, nii et parim koht alustamiseks on tüüp, mida söödad...
Kuivkoeratoitude tüübid
Kuigi enamik kuivtoite näivad üsna sarnased, võivad nende valmistamiseks kasutatavad meetodid ja nende toitainete tagajärjed olla üsna erinevad.
Näited: Bakers Complete, Pedigree Complete, James Wellbeloved kuiv, Royal Canin kuiv.
Enamik (umbes 95%) kuivkoeratoitudest valmistatakse protsessi käigus nimega ekstrusioon. Tootjatele meeldib ekstrusioon, kuna see on odav, kiire ja paindlik, võimaldades peaaegu kõiki koostisosade kombinatsioone.
Ekstrusiooniprotsess algab koostisosade segamisest ja jahvatamisest taignaks, mis seejärel surutakse 'ekstruuderisse' (põhimõtteliselt pikk metalltoru), kus seda pidevalt segatakse, samal ajal kui seda kuumutatakse rõhu all temperatuurini kuni ja mõnikord isegi üle 150°C. Ekstruuderi lõpus surutakse tainas läbi '’survevormi’’ , mis annab küpsistele kuju. Ekstruuderi otsast väljudes läbi suruava, laieneb küpsetatud tainas kiiresti, samal ajal kui seda pidevalt lõigatakse pöörleva noaga, et moodustada individuaalsed tükid. Ekstrusioon on väga kiire protsess, sageli kulub selleks vaid umbes 5 minutit. Viimane etapp on tükkide kuivatamine ja krõbedaks muutmine, selleks lastakse neil kuivatusseadmes 20 minutit, mõnikord temperatuuridel kuni 200°C, küpseda.
Ekstrusiooniga kaasnevad kõrged temperatuurid muudavad selle krõbinatüübi vastuoluliseks, eriti toortoitude pooldajate seas, kuid need temperatuurid võivad eri tootjate puhul märkimisväärselt erineda. Mõned tootjad on leidnud võimalusi ekstrusiooni läbiviimiseks palju madalamatel temperatuuridel (tavaliselt umbes 90°C), mis peaks jätma palju rohkem looduslikke toitaineid alles.
Veel üks mureallikas ekstrudeeritud toitude puhul on see, et veega kokku puutel kipuvad nad ujuma ja imavad niiskust nii, et nad paisuvad mitu korda oma algsest suurusest enne, kui hakkavad lagunema. See on pannud paljusid toitumisspetsialiste küsima, et kas selline toit sobib tõugudele, kellel esineb maokeerdu.
2. Küpsetatud toidud
Ekstrusiooni meetodil tehtava toidu vastuolude tõttu on alternatiivsed tootmis meetodid hakanud järjest rohkem populaarsust koguma.
Üheks neist on Küpsetamine - küpsetamine võimaldab küpsiseid palju aeglasemalt, madalamatel temperatuuridel ja rõhkudel toota, kui ekstrusioon. Sellega vähendades toidu looduslike toitainete kahjustusi. Kahjuks on nisugluteen alati olnud küpsetatud toitude oluline komponent ja kuna paljudel koertel on nisuga märkimisväärsed probleemid, ei ole küpsetamine kunagi väga tugevalt kanda kinnitanud. Ka siin on erandeid, kuid üldjuhul on siiski nisu osaks küpsetusmeetodil tehtud koeratoidust.
3. Külm-pressitud toidud
Külmpressimismeetodid võivad erinevate tootjate vahel erineda, kuid enamik valmistatakse kõigepealt kõigi koostisosade kuivatamisega, lihakomponentide eelküpsetamisega (tagamaks, et baktereid pole) ja süsivesikute termilise eeltöötlusega (et muuta need seedimiseks paremini). Segatud kuivatatud segu segatakse seejärel õlidega (tavaliselt külmpressitud), enne kui see pressitakse küpsiseks. Teine töötlemisetapp hõlmab lühiajalise kuumutamise (tavaliselt vaid mõne sekundi 45–70°C juures) lõpliku küpsise loomiseks.
Kuna külmpressimisel kasutatavad temperatuurid on palju madalamad kui ekstrusiooni ja küpsetamise korral ning kuna kuumust rakendatakse vaid mõne sekundi jooksul, peaksid külmpressitud toidud säilitama rohkem oma looduslikke toitaineid kui muud kuivad küpsise toidud.
Kõik kuivtoidud pole halvad - pigem vastupidi! Kui tootmisel on piisavalt hoolt kantud, võivad kuivtoidud olla toitaineliselt suurepärased. Erinevat tüüpi toidud valmistatakse väga erineval viisil, nii et parim koht alustamiseks on tüüp, mida söödad.
4. Õhukuivatatud / külmutatud toidud
Õhukuivatatud ja külmutatud toidud pakuvad looduslikku toitmise pooldajatele mugavat võimalust, kes usuvad, et igasugune toidu töötlemine on koertele ebasobiv. Õhk-kuivatamine ja külmutamine hõlmavad mõlemad niiskuse eemaldamist toidust. Esimese puhul suunatakse pidev sooja ja kuiva õhu vool läbi toidu. Teise puhul toit külmutatakse ja seejärel alandatakse rõhku, tänu millele muutub toidus olev niiskus koheselt auruks ja väljub toidust. Niiskuse tase viiakse nii madalale, et see poleks piisav bakterite eluks, ja toidu õhukindlalt pakendamisega saab toores toit säilida pikka aega ilma igasuguse küpsetamise või säilitusaineteta. Küpsetamise täielik puudumine tagab ka selle, et toidu looduslikud toitained jäävad suuresti muutumatuks kuni koera kausini.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.